Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για τους κινδύνους που «κρύβονται» στο διαδίκτυο, αλλά και τους τρόπους προφύλαξης, που διοργάνωσαν από κοινού, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, η Ένωση Αξιωματικών Θεσσαλίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών/Τοπική Διοίκηση Μαγνησίας με τίτλο «Νέοι και Διαδίκτυο».
Τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, τις επιπτώσεις της κακής χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθούν μικροί και μεγάλοι από τις παγίδες του κυβερνοχώρου, ανέδειξαν χθες, στην ενημερωτική ημερίδα η ψυχολόγος της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας Αστυνόμος Α’ Γιαννακού Μαρία, ο Σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, Ανθυπαστυνόμος Γιώργος Σκόνδρας και οι Δρ. Πρώιας Γιώργος και Φένια Χατζοπούλου εκπρόσωποι της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ομάδα τους αποτελούμενη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, με αφορμή και τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά ηλεκτρονικών απατών.
Για την ασφαλή πλοήγηση και τους κινδύνους στο διαδίκτυο, τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακής χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώθηκαν όσοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας σε συνεργασία με την Ένωση Αξιωματικών Θεσσαλίας, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών/ Τοπική Διοίκηση Μαγνησίας.
Η ψυχολόγος της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας Αστυνόμος Α’ Γιαννακού Μαρία, αναφέρθηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακής χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά και εφήβους, που παρατηρούνται στη συμπεριφορά, αλλά και στην υγεία των νέων λόγω της αλόγιστης χρήσης μεταξύ των οποίων είναι η απώλεια ή η προσθήκη κιλών, η εγκατάλειψη του σχολείου, απομονωτικές συμπεριφορές και έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή. Ως σημαντικότερο πρόβλημα στο διαδίκτυο χαρακτήρισε την εξάρτηση των νέων από αυτό και επισήμανε ότι, οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο είναι συχνότερο στα αγόρια στις ηλικίες 14 έως 16 ετών και σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην έλλειψη εφαρμογής ορίων από πλευράς γονέων. Το βασικό βήμα για την αντιμετώπιση του εθισμού είναι να γίνει αντιληπτός, είτε από το ίδιο το άτομο είτε από τους γονείς, όταν πρόκειται για προστατευόμενο μέλος.
Ο Σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, Ανθυπαστυνόμος Γιώργος Σκόνδρας, ο οποίος έχει κάνει εκατοντάδες ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες του Νομού Μαγνησίας όλων των βαθμίδων, αλλά και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και σε φορείς, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που η πολυετής προσπάθειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τις σχολικές κοινότητες, ώστε να πραγματοποιούν αυτές τις ενημερώσεις. Οι ενημερώσεις αυτές, που ουσιαστικά είναι πολύ χρήσιμες, ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ενημέρωσης σε θέματα πληροφορικής. Είναι αποκλειστικά σε θέματα ασφάλειας, σε απλά πράγματα που κάνουμε, καθημερινά λανθασμένα όλοι μας, είτε επειδή δεν γνωρίζουμε τη σωστή διαδικασία είτε επειδή στο φόρτο εργασίας στην ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο παρακάμπτουμε αυτές τις διαδικασίες και επεσήμανε μερικά χρησιμότατα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας κατά την είσοδό του στον κυβερνοχώρο.
Ο Δρ. Πρώιας Γιώργος, η Φένια Χατζοπούλου και η ομάδα τους έκαναν μία πολύ όμορφη και χρήσιμη παρουσίαση, αναφερόμενη σ τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας Γιώργος Ντιζές ανέφερε ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρουσιάσεων και διαλέξεων σε σχολεία του Νομού και ανέφερε ότι στόχος της ημερίδας είναι όλοι οι αστυνομικοί, τα παιδιά τους καθώς και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι να ενημερωθούν για τα θέματα του διαδικτύου, ενώ χαρακτήρισε ως «θύματα» της πανδημίας τα παιδιά τα οποία λόγω αυτής της απομόνωσης πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους του διαδικτύου.
Μετά το πέρας της ημερίδας βραβεύτηκαν όσα παιδιά αστυνομικών πέτυχαν τα τρία τελευταία χρόνια την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσα διακρίθηκαν σε διάφορα αθλήματα, ενώ βραβεύτηκαν επίσης και οι απόστρατοι. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, αποχώρησαν 65 αστυνομικοί, λόγω συνταξιοδότησης.
Τα παιδιά κι αθλητές που βραβεύτηκαν ήταν: Βούλγαρης Γιώργος, Βαΐτσης Παναγιώτης, Παπανικολάου Μαρία, Δήμου Βασιλική, Κοντογιάννη Μάγδα, Μπράτσου Παρασκευή, Φούντα Φρειδερίκη, Χατζάκου Ευαγγελία, Τσιρογιάννη Ερασμία, Σταθόπουλος Θόδωρος, Γεωργιάδη Μαρίνα, Βουτσελάς Δημήτρης, Καυκούλα Ανδριάνα, Παλαιοχωρίτης Σωκράτης, Ντιζές Θανάσης, Βαΐτσης Θεόφιλος, Γεράσης Δημήτρης, Ανδρεάδης Θανάσης, Κουκούλης Μάριος, Γιαννακοπούλου Σοφία, Μουργιάς Νεκτάριος, Γούλα Χριστίνα, Στούμπος Τάσος, Κατσιντέλιας Κωνσταντίνος, Τσαλαπάτα Κατερίνη, Ρήγα Θεόδωρος, Χρονοπούλου Μαρία, Αλεξάκης Ιωάννης, Καρβέλη Μαρία, Πανάγου Νίκη, Βούλγαρη Αλεξάνδρα, Γλιάτης Χρήστος, Καραδήμος Δημήτρης, Τσουκαλάς Γρηγόρης, Κουτσουνίδης Χρήστος, Τσιρογιάννης Δημοσθένης, Ρήγας Θεόδωρος, Ζαχαριάς Γιώργος, Τσιλιώνης Λάμπρος, Καραΐσκος Κωνσταντίνος, Βούλγαρης Βασίλης, Ψαρρής Απόστολος, Πρωτόπαππας Λευτέρης, Τοψάκης Χρήστος, Τσαλούχου Μαρία, Τσαλούχος Τριαντάφυλλος, Καλανδαρίδης Ιωάννης Καλανδαρίδη Αναστασία, Κίτσιου Μαργαρίτα, Κίτσιος Γιώργος, Γιοβάνης Συμεών, Πάσχος Βασίλης, Πάσχος Θεόδωρος, Ρεντινιώτης Νίκος, Ρεντινιώτης Δημήτρης, Ψαρογιάννη Ελένη, Κατσούλης Νίκος και Αργύρης Χρήστος.
Δε θα μπορούσε βέβαια μία εκδήλωση που αφορά το διαδίκτυο να μη μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Ευχαριστούμε την ομάδα του grlive.gr για την κάλυψη της εκδήλωσης και τη μετάδοση της μέσω του youtube. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο σύνδεσμο Ημερίδα Νέοι και διαδίκτυο – Βραβεύσεις
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Ανθυπαστυνόμος Σκόνδρας Γεώργιος έκανε δηλώσεις στο δελτίο ειδήσεων του τοπικού καναλιού TRT, τις οποίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο Δηλώσεις Ανθυπαστυνόμου Σκόνδρα Γεώργιου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων TRT