ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
         ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΤΜΗΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα , 22 Ιουνίου 2013
Με επιτυχία διεξήχθη το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, στην Λευκάδα  από 16 έως 20 Ιουνίου 2013, στο ξενοδοχείο “IONIAN BLUE” .
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι και παρατηρητές από 51 Τοπικές Διοικήσεις  της χώρας, ο Παγκόσμιος Πρόεδρος  PIERREMARTINMOULIN, ο πρώην Παγκόσμιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος κ. Μιχαλάκης Οδυσσέως καθώς και  προσκεκλημένοι – εκπρόσωποι των Εθνικών Τμημάτων Κύπρου, Σερβίας, Πολωνίας και  Γερμανίας.
Η συμμετοχή των Τοπικών Διοικήσεων
ξεπέρασε κάθε προσδοκία και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ενημέρωση ότι οι κρατήσεις στο ξενοδοχείο έκλεισαν, για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των συναδέλφων αναγκαστήκαμε να  συνεργαστούμε και με δεύτερο ξενοδοχείο.
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου Υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου που έχασε τη ζωή του σε διατεταγμένη υπηρεσία από πυρά αδίστακτων κακοποιών στο Δίστομο Βοιωτίας.  Ο Πρόεδρος του ΕΤ κ. Καραπατάκης Ιωάννης εκ μέρους των εκπροσώπων και παρατηρητών του συνεδρίου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση όλων στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου και μετά από πρότασή του, εγκρίθηκε η ενίσχυσή της με το συμβολικό ποσό των 1000 ευρώ.
 Παρευρέθησαν και χαιρέτησαν το Συνέδριο μας :
Ο Εκπρόσωπος του  Μητροπολίτη Λευκάδος & Ιθάκης, πρωτοσύγκελος πατήρ Ζαμπέλης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων  κ. Θεόδωρος Βερίκιος
Ο εκπρόσωπος του βουλευτή Λευκάδος Σολδάτου Θεόδωρου.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκάδας κ. Τσιρογιάννης Γεώργιος.
Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής Κωνσταντίνος .
Ο Αντεπίτροπος Επικρατείας Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κάρκαλης Ιωάννης.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστος Φωτόπουλος
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Κοτρώτσος Κων/νος.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λευκάδας κ. Λάζαρης Σπύρος
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Απόστρατων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας κ. ΣΚΛΑΒΟΣ Ιωάννης.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Λευκάδας κ. Στεργίου Παναγιώτης
Η Γενική Γραμματέας Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φίλων Αστυνομίας κ. Γιώτα Λουρίδα.
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Εντεταλμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιογράφος Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Διακαίου  κ. Γιάννης Πολίτης ο οποίος  ανέπτυξε το θέμα:  «Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού»                
Το Συνέδριο κάλυψαν σχεδόν όλα τα τοπικά ΜΜΕ και προβλήθηκαν οι σκοποί της ΔΕΑ και οι σχέσεις της Αστυνομίας με τους Πολίτες.
Χαρακτηριστική η φράση από τον χαιρετισμό του Παγκόσμιου Προέδρου: Dear Ioannis, I had an outstanding stay and I will never forget your generosity and your kindness. Section Greece is in good hands and no worry that your commitment will help me also at the international level. (Αγαπητέ Γιάννη, είχα μια εξαιρετική διαμονή και δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γενναιοδωρία σας και την καλοσύνη σας. Το Ελληνικό Τμήμα είναι σε καλά χέρια και είμαι σίγουρος ότι η υπόσχεσή σας για συνεργασία θα με βοηθήσει, επίσης, σε διεθνές επίπεδο).
Το εκδρομικό πρόγραμμα, περιελάμβανε κρουαζιέρα στα Πριγκηπόνησα (Μεγανήσι , Σκορπιός, Σπάρτη , Σκορπίδι ) καθώς και στη Σπηλιά του Παπανικολή, γύρο του νησιού με μπάνιο στο Κάθισμα επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο , στην πινακοθήκη, καθώς και στην πόλη της Λευκάδας , αλλά και δοξολογία με αρτοκλασία στην Ι.Μ. Φανερωμένης.          
 Για τις εργασίες του Συνεδρίου εξελέγη ομόφωνα το Προεδρείο που αποτελούσαν οι κ.κ. Νικόλαος Λιβιτσάνος (Πρόεδρος) και Βασίλειος Παπάς (Γραμματέας).
Από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που συζητήθηκαν, εγκρίθηκαν:
·        Τα πεπραγμένα έτους 2012
·        Ο ταμιακός απολογισμός και ισολογισμός έτους 2012
·        Ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων  έτους 2013
·        Έγινε αποτίμηση του 28ουΠανελληνίου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα και της  8ης Φιλικής  Συνάντησης  που πραγματοποιήθηκε στην Καρπενήσι.
·        Οι Αντιπρόεδροι του ΕΤ  παρουσίασαν τις εκθέσεις των επιτροπών τους  και βράβευσαν τις Τοπικές Διοικήσεις:
1.     Επιτροπή Διοικητικών Θεμάτων, Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μαρούντας.
Βραβεύτηκε η ΤΔ Ξάνθης και απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις στις ΤΔ Χανίων και Αττικής.
2.     Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Βλάσιος Βαλατσός.
Βραβεύτηκε η ΤΔ Ακαρνανίας και απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις στις ΤΔ Καρδίτσας και Αχαΐας
3.     Επιτροπή Πολιτιστικών Θεμάτων , Γ΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Δέλλας.
Βραβεύτηκε η ΤΔ Ηλείας  και απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις στις ΤΔ Ηρακλείου, Καρδίτσας και Χίου .
Επίσης βραβεύθηκε και η Τοπική Διοίκηση Λευκάδας για την διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου.
·        Οι Διαχειριστές των ξενώνων Αθηνών και Θεσσαλονίκης  κ.κ. Κυριάκος Κάρκαλης και Βασίλειος Γιαννακόπουλος  έκαναν τον απολογισμό και παρουσίασαν την κίνηση σ’ αυτούς ενώ ο Πρόεδρος κ. Καραπατάκης ενημέρωσε τους συνέδρους για τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη δωρεάν παραχώρηση παραδοσιακής διώροφης οικίας στην Ύδρα η οποία θα λειτουργήσει ως ξενώνας.
·        Εγκρίθηκαν οι προτάσεις των Τοπικών Διοικήσεων Αθηνών-Αττικής για τη συμμετοχή ομάδας αθλητών ΙΡΑ στον  ετήσιο κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών, Ηλείας που αφορά στη θεσμοθέτηση  Διεθνούς Συμποσίου ΙΡΑ στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας ανά τετραετία κατά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δίνοντας την ευκαιρία σε συναδέλφους απ’ όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν ενεργά στο Παγκόσμιο αυτό Πολιτιστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και τέλος η επανυποβολή της Πρότασης της ΤΔ Ηρακλείου για τη Διεθνή Συνάντηση Γυναικών ΙΡΑ.                                                                  
·        Κάνοντας πράξη το λογότυπό μας  “SERVO PER AMIKECO” και εκδηλώνοντας έμπρακτα τα αισθήματα αλληλεγγύης, ενισχύσαμε οικονομικά τα μέλη που απέκτησαν το 4ο παιδί το 2012.( επιταγές πολυτέκνων)
·        Από το Συνέδριό μας μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, των επιστημών, της σοφίας και της τέχνης, δε θα ισοπεδωθεί στο όνομα των ισχυρών και της παγκοσμιοποίησης. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα ΙΡΑ για την Παγκόσμια Ειρήνη το οποίο θα αποτελέσει και εισήγηση για ψήφισμα στο Παγκόσμιο Συνέδριο ΙΡΑ 2013 στην Κοπεγχάγη.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η ΙΡΑ και οι εθελοντές Αστυνομικοί με την ενεργό συμμετοχή τους, συμβάλλουν κατά τρόπο αποφασιστικό στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε κοινωνικά θέματα όπως το  trafficking, η παιδική παραβατικότητα, η συνεργασία με συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), κυκλοφοριακής αγωγής και μάστιγας εξάπλωσης των ναρκωτικών. Ο αλτρουισμός και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, είναι πάνω απ΄όλα πράξεις πολιτισμού.
Η ευγενής επιδίωξη για μια κοινωνία με περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη είναι κάτι που αφορά όλα τα μέλη της ΔΕΑ. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι στον καθημερινό αγώνα και χρειαζόμαστε την κοινωνία δίπλα μας.
Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια διαφύλαξης του αγαθού της ασφάλειας για να μας βλέπουν οι πολίτες με εμπιστοσύνη, δεν ήμασταν, ούτε είμαστε προνομιούχος τάξη, δεν είχαμε ποτέ ούτε έχουμε ειδικές αμοιβές, έχουμε συναδέλφους θύματα που έπεσαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και τους τιμάμε όπως τους αξίζει.  Για όλους εμάς και την Ελληνική κοινωνία, η αυτοθυσία των συναδέλφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους αποτέλεσε και αποτελεί φωτεινό σηματοδότη που καθοδηγεί τις πράξεις μας και τη ζωή μας, στη γκρίζα εποχή της κοινωνικής δυσπραγίας που βιώνουμε. Το ΕΤ πρότεινε και με απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου τιμήθηκαν και απονεμήθηκε δίπλωμα εξαίρετων πράξεων μετά θάνατον στους πεσόντες Ειδικούς Φρουρούς ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗ Γεώργιο και ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ Ιωάννη και στους βαρύτατα τραυματισθέντες Ειδικούς Φρουρούς   ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ Γεώργιο και ΓΛΗΝΙΑ Παναγιώτη , κατά τη συμπλοκή στο Ρέντη. Στο πρόσωπό τους επιβραβεύσαμε τις προσπάθειες των ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαφύλαξη και τήρηση της τάξης και ασφάλειας των πολιτών.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα / ΔΕΑ τόσο η σημαντική συνεργασία μας με την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, όσο και η αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς και των δράσεων του Ελληνικού Τμήματος και των Τοπικών Διοικήσεων της ΔΕΑ με την εκλογή του Προέδρου ως τακτικό μέλος της Γενικής Συνελεύσεως της UNICEF και συμμετοχής του με δικαίωμα ψήφου.
Εκτιμώντας την πίστη και τις προσπάθειές σας στις αρχές της Ένωσής μας, θέλω  να επιβραβεύσω και τις Τοπικές Διοικήσεις για τις σημαντικές δραστηριότητές τους. Μαζί φτάσαμε ως εδώ και μαζί προχωράμε στο μέλλον. Το να είσαι Αστυνομικός αποτελεί τρόπο ζωής, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειές μας. Για όλους εμάς λοιπόν, που έχει γίνει τρόπος ζωής η δουλειά μας, επιτελούμε λειτούργημα και σας καλώ όλους να υπερασπιστείτε το λειτούργημά μας.
         Αντλήσαμε δύναμη, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, ελπίδα, εμπιστοσύνη και προοπτική με την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΤΔ Θεσσαλονίκης, δοκιμάζοντας την ενότητα και τη συνοχή του Εθνικού Τμήματος και των Τοπικών Διοικήσεων. Όμως  ΄΄ Ουδέν κακόν αμιγές καλού΄΄, έτσι παρά την κρίση που δημιουργήθηκε ο Πρόεδρος με υπομονή, σύναιση και αξιοπιστία απέφυγε την τακτική της ρήξης και διαφύλαξε ως εγγυητής της σταθερότητας το κύρος της Ενώσεώς μας.
Ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της ΤΔ Λευκάδας  κ. Νικόλαο Λιβιτσάνο , καθώς και τα μέλη του ΔΣ, που οργάνωσαν ένα επιτυχημένο Συνέδριο στην Λευκάδα, όπου φιλοξενήθηκαν πρόθυμα σύνεδροι και εκδρομείς. Επίσης ευχαριστούμε τους εκπροσώπους και παρατηρητές των Τοπικών Διοικήσεων καθώς και τα μέλη του Εθνικού Τμήματος, που με την παρουσία τους προήγαγαν τον διάλογο και συνέβαλαν με τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά  τους στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Μέσα στο νέο προεκλογικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε και ζήσαμε, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διοργάνωση και διεξαγωγή του 30ου  Πανελληνίου Συνεδρίου. Η επόμενη μέρα και μέχρι τις εκλογές δεν είναι ίδια. Μέχρι τότε να είμαστε όλοι καλά.   Καλό Καλοκαίρι!!!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

     Ιωάννης Καραπατάκης                                                      Βασίλειος Παπάς

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.