ΔΙΕΘΝΗΣ  ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ(I.P.A.)

ΤΟΠΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αγίου Αρτεμίου 1 Τ.Κ. 716 01 Ν. Αλικαρνασσός
Μη Κυβερνητική Οργάνωση
 281 0  274 147 – 6936057082  fax: 2810 274 062
                   

  Πάμε Θέατρο

Η Τοπική Διοίκηση Ηρακλείου Κρήτης
Είδε  και    προτείνει    ανεπιφύλακτα
Να επισκεφτείτε
αν αντέχετε το πολύ γέλιο και τη μεγάλη συγκίνηση
Την παράσταση  που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός στο Θέατρο Ιλίσια
 Ένα εξαιρετικό, σύγχρονο έργο, αστείο και συγχρόνως «σκοτεινό», είναι το «Δείπνο με φίλους» του αμερικανού πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλις,  στο θέατρο «Ιλίσια» ο Γρηγόρης Βαλτινός, μαζί με τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Ρένια Λουιζίδου και την Μπέσυ Μάλφα.
Δυο γυναίκες, δύο άντρες, δυο ζευγάρια, τέσσερις φίλοι. Τέσσερις άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κέλυφος της οικογενειακής ζωής, ζουν την κοινή τους καθημερινότητα ως ερωτευμένοι, ως αντίπαλοι, ως εχθροί και σύντροφοι. Ο ένας αποφασίζει να σπάσει τον σύνδεσμο. Οι συνέπειες αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα…..

Το «Δείπνο με φίλους» το οποίο ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωτοπαρουσίασε στο ελληνικό κοινό με τεράστια επιτυχία πριν δεκατρία χρόνια, έχει  τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ(2000), με το Βραβείο της Ένωσης Αμερικάνων Κριτικών, το Βραβείο Lucile Lortel και Outer Critics Circle, καθώς και το Βραβείο Dramatists Guild Hull-Warriner.
Καταγράφει με έναν ευφυή τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις. Μιλάει για την εμπιστοσύνη, την προδοσία, τη φθορά που φέρνει ο χρόνος στον γάμο, τον έρωτα, τη φιλία. Το έργο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η ιστορία δυο γάμων». Μια, εκ πρώτης όψεως, απλή ιστορία σχετικά με το πώς ο χωρισμός δυο ανθρώπων, επηρεάζει τους καλύτερούς τους φίλους και βάζει στο μικροσκόπιο την ίδια τη φύση της φιλίας και θέτει ερωτήματα: Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους φίλους; Βλέπουμε στ΄ αλήθεια το πραγματικό τους πρόσωπο, ή μήπως τους τοποθετούμε κάτω από το πρίσμα των δικών μας προσδοκιών.
Όποιος έχει εμπλακεί στην περιπέτεια της φιλίας, όποιος έχει προδοθεί και απογοητευτεί, θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι για δείπνο με τους τέσσερις ήρωες. Για τους παντρεμένους, αλλά και γι΄ αυτούς που έχουν περάσει την τραυματική εμπειρία του διαζυγίου, το «Δείπνο με Φίλους» έχει να πει πολλά περισσότερα και σοβαρότερα πράγματα κάτω από τις πραγματικά αστείες ατάκες του.
Λίγα λόγια από τον  Σκηνοθέτη  Γρηγόρη Βαλτινό. 
Ο γάμος δεν είναι ” παίξε γέλασε”, είναι κατάσταση ζόρικη που εξαρχής απαιτεί ειδικό εξοπλισμό: εκτός από  παπά, κουμπάρο και κουφέτα, εκτός από κατσαρόλες και σερβίτσια, πρέπει να έχεις και υπομονή (απεριόριστη) και κατανόηση (κυρίως για τα ακατανόητα) και φρόνηση (σε στιγμές παραφροσύνης) και τόσα άλλα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω, αφού ωραιότατα τα έχουν ταξινομήσει όλα αυτά τα βιβλία – εγχειρίδια του τύπου ” πως να σώσετε τον γάμο σας”.
Στο ”Δείπνο με  Φίλους” μην περιμένετε να σας σερβίρουμε συμβουλές. Το κοίταγμα στην κλειδαρότρυπα της ζωής των τεσσάρων ηρώων δεν διδάσκει και δεν καθοδηγεί. Ίσως όμως, γυρίζει  τον καθρέφτη στη δική μας ζωή και πίσω από τις ατάκες τους, η Μπεθ, η Κάρεν, ο Τομ και ο Μάρτιν μας σιγοψιθυρίζουν τις ερωτήσεις: Γιατί παντρεύτηκες; Γιατί χώρισες; Γιατί δεν χώρισες; Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία; Μήπως υπάρχει και τρίτη; Την ευτυχία , που όλοι κυνηγάμε , μας την προσφέρουν ή τη δημιουργούμε μόνοι μας; Πού πήγε η αγάπη μας; Την είδε κανείς; Παρακαλώ ειδοποιήσατε στο κινητό μου 69…Προσφέρεται ως αμοιβή ένα δείπνο…
Αυτά τα ερωτήματα με βασανίζουν ακόμα δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, το οποίο μας χάρισε μια τεράστια επιτυχία στο θέατρο Λαμπέτη…
Αν εσείς έχετε τις απαντήσεις, συζητείστε τις αργότερα σ’ ένα δικό σας ” δείπνο με φίλους” με αρνάκι στη σχάρα και ” Λιμόνε Μάντορλε Πολέντα”. Αυτές είναι και οι μοναδικές συνταγές που θα σας δώσουμε απόψε…
                                                                                                                      
Εμείς το προτείνουμε ανεπιφύλακτα γιατί το είδαμε και μας άρεσε πάρα πολύ.
                                                  SERVO PER AMIKECO
                                                               (υπηρετώ δια της φιλίας)
                                              Για την Τοπική Διοίκηση       

        Ο  Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο  Σ                  Ο   ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μανόλης  Ζαχαριουδάκης                     Κων/νος Μπαρκάτσας


 

 
     

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.