Την Ολυμπιακή φλόγα των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι της Ρωσίας υποδέχθηκε σήμερα ο Βόλος, σε μία ειδική τελετή που έγινε στην πλατεία Τάσσου, μπροστά από το Δημαρχείο του Βόλου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ.Πάνου Σκοτινιώτη, του Προέδρου της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ.Ιωάννη Καρρά και του εκπροσώπου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο. Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, οι βουλευτές Μαγνησίας ……….. Μ.Χρυσοβελώνη και Π.Μουτσινάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ.Καλτσογιάννης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Χαιρετίζοντας την έλευση της Φλόγας στην πόλη του Βόλου ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι η φιλοξενία, για λίγες ώρες, του οικουμενικού συμβόλου της Ολυμπιακής ιδέας, αποτελεί ευκαιρία για τους Βολιώτες να ξαναβρούν το νήμα με τα ιδανικά που ο Ολυμπισμός διακηρύσσει: την Ειρήνη, το Ευ αγωνίζεσθαι, την Αλληλεγγύη. Η Ολυμπιακή φλόγα, τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να χωρίζει τους λαούς του πλανήτη. Ότι πρέπει όλοι να διδαχθούμε από τα μηνύματα, τις πανανθρώπινες αξίες και τα πραγματικά ιδεώδη του Ολυμπισμού,  που τόσο το έχουμε ανάγκη σε εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Αυτές οι αξίες και αυτά τα ιδεώδη είναι που θέλουμε να γίνουν βίωμα και τρόπος ζωής για τους νέους μας.
«Από το Βόλο, την πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού, την πόλη των δημοκρατικών αγώνων, των ριζοσπαστικών ιδεών και των ανοιχτών οριζόντων, την πόλη όπου ο σεβασμός και η αποδοχή προς τον κάθε «άλλον», προς την εθνική, πολιτισμική ή θρησκευτική ετερότητα αποτελεί κανόνα και οδηγό στα δημόσια πράγματα, στέλνουμε σήμερα κι εμείς το δικό μας μήνυμα  Ειρήνης, Αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των Λαών, πιστοί σε όσα ο Ολυμπισμός πρεσβεύει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Αναφερόμενος στη διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Σότσι, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι θα καταγραφεί στην ιστορία ως Ολυμπιακή  πόλη, όπως και ο Βόλος το 2004. Και αυτό, όπως είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Δήμοι του Σότσι και του Βόλου, έχουν συνάψει, από το 2007, μνημόνιο αδελφοποίησης και συνεργασίας. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι, πρόσφατα εκφράστηκε η αμοιβαία θέληση η σχέση αυτή να ενεργοποιηθεί και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. «Οι πόλεις μας, άλλωστε, λόγω και του παγκοσμίως γνωστού μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας, συνδέονται με πανάρχαιους δεσμούς», σημείωσε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο  της Ευρώπης ώστε η μυθική διαδρομή της Αργούς να χαρακτηριστεί ως πολιτιστική διαδρομή.
Απευθυνόμενος, τέλος, στους λαμπαδηδρόμους ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε ότι αποτελεί μοναδική εμπειρία και ξεχωριστή τιμή για εκείνους η ευκαιρία που είχαν να κρατήσουν στα χέρια τους τη Φλόγα της Ελπίδας. «Ήταν μια τιμή που τη δικαιούστε, για την ανεκτίμητη προσφορά σας στον αθλητισμό και στο εθελοντικό κίνημα  του Δήμου μας. Όπως πολλές φορές έχουμε πει, ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός, είναι έκφραση, είναι τρόπος ζωής. Ο εθελοντισμός ενσαρκώνει κατεξοχήν τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού», κατέληξε.
Ο κ. Μαϊστρένκο από την πλευρά του, επικαλούμενος ρήση του Σοφοκλή σχετικά με την ισχυρή δύναμη του ανθρώπου στη φύση, τόνισε ότι πρωταγωνιστές αυτής της λαμπαδηδρομίας και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι οποίοι συμμετέχοντας με κάθε τρόπο στους Αγώνες ενισχύουν την ενωτική δύναμη της Ολυμπιακής φλόγας, στέλνοντας το μήνυμα για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Τέλος, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό, για το γεγονός ότι «διατηρεί με αφοσίωση την Ολυμπιακή παράδοση, μεταβιβάζοντας την σε όλο τον πλανήτη και κυρίως μεταβιβάζοντας το ευεργετικό και αισιόδοξο Ολυμπιακό πνεύμα σε νέες γενιές».
Ο κ.Καρράς μίλησε με θερμά λόγια για το Βόλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως πόλη των πρωταθλητών και των Ολυμπιονικών, αναφέρθηκε στα μηνύματα της λαμπαδηδρομίας και ευχήθηκε στο Σότσι να διοργανώσει τους καλύτερους Χειμερινούς Αγώνες.
Στο πλαίσιο της ειδικής διαδρομής που έχει καταρτιστεί επί ελληνικού εδάφους,  η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στο Βόλο λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Οι πέντε Βολιώτες Λαμπαδηδρόμοι, που επιλέγησαν από το Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, κρατώντας το κατεξοχήν σύμβολο της Ολυμπιακής ιδέας, αφού διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου είχε τοποθετηθεί ειδική εξέδρα με το βωμό για την αφή της Φλόγας.
Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων από τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Βόλου και συνεχίστηκε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ρωσίας και Ελλάδας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των κ.κ. Σκοτινιώτη, Μαϊστρένκο και Καρρά.
Οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν την ιερή φλόγα στο Βόλο είναι: Κυριαζής Δημήτρης – εκπρόσωπος του Ε.Ο.Σ. Βόλου, Μπαντώλα Κωνσταντίνα – εκπρόσωπος του Σκοπευτικού Συλλόγου Βόλου, Σούφης Δημήτρης – εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Μπασδέκη Αθηνά – εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ντερβεντλής Αθανάσιος – εκπρόσωπος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Αγριάς.
Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα διανύσει 2.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, θα περάσει από 33 πόλεις, για να καταλήξει στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα.
ΠΗΓΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.