Η τοπική διοίκηση Μαγνησίας της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και την Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάϊμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου, την 2-12-2022 διοργάνωσαν μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για την άνοια, την ασθένεια που εμφανίζεται όλο και συχνότερα με το πέρασμα των χρόνων.
Ο πρόεδρος της Τοπικής μας Διοίκησης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Στέφανος Καρκάλης σημείωσε ότι στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι αστυνομικοί που βρίσκονται στον δρόμο και κάνουν περιπολίες για το πώς θα προσεγγίσουν άτομα που πάσχουν από άνοια, τη χρονική στιγμή που αυτά αναζητούνται.
Βασικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο νευρολόγος Θάνος Νικόλαος που επικεντρώθηκε στο θέμα «Ανοια, συμπτώματα και φαρμακευτική παρέμβαση» τονίζοντας πως η άνοια είναι ένα συχνό φαινόμενο στην εποχή μας. Ο κ. Θάνος επεσήμανε ότι ο μέσος όρος ηλικίας ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας έχει πέσει σημαντικά, σχεδόν στα 40 έτη. «Το περιβάλλον, το άγχος, το στρες, οι αϋπνίες και ο τρόπος ζωής είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων διαταραχών».
Με τη σειρά της η κοινωνική λειτουργός Μάγδα Σουσουρή επεσήμανε ότι οι τάσεις φυγής ασθενών με άνοια είναι στα βασικά συμπτώματα της ασθένειας. «Εχει αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων στο Silver Alert, και αυτό φαίνεται στις ενημερώσεις που γίνονται στους φροντιστές, στους περιθάλποντες των ασθενών, αλλά και στις καταγραφές που γίνονται, επίσης, για να συμμετέχουν στις δομές του ημερήσιου προγράμματος και του οικοτροφείου, αλλά και στις ομάδες πρόληψης. Αυτό, λοιπό, σημαίνει, ότι ο κόσμος είναι, ήδη, ευαισθητοποιημένος πάνω στο θέμα της άνοιας και προσπαθεί να προλάβει, ό, τι μπορεί να προλάβει».